keskiviikko 18. helmikuuta 2009

Porrastettujen kilpailujen lyhyt oppimäärä - kilpaileminen

Ovatko porrastetut kilpailut sinulle kuin hepreaa? Ei hätää, et ole ainut! Ja siksi yritänkin nyt selventää VRL:n monen sivun pituisia, monimutkaisiksi koettuja sääntöjä toivottavasti selkeämpään muotoon. Näillä eväillä voitkin sitten innostua porrastetuista ja niiden tuomasta hevosten kehitysmahdollisuudesta, jonka olemassaolon allekirjoittanut on kokenut varsin koukuttavaksi.

Mitä tarvitset kisataksesi porrastettuja?
Virtuaalihevosen tai ponin VH-tunnuksella varustettuna - hevosen VRL:n profiilisivulta tulee löytyä syntymäpäivät (suosittelen merkkaamaan kaikki kerralla) ja säkäkorkeus (rekisteröityäsi hevosen mene omiin tietoihisi, siellä hevoslistaan ja valitsemasi hevosen kohdalta taulukon oikeasta reunasta valitse "muokkaa"-linkki, jossa voit kyseiset tiedot profiiliin lisätä) - ja itsellesi VRL-tunnuksen sekä sähköpostin. Sinun tulee myös olla liittynyt johonkin seuraan VRL:n kautta.

Kilpaileminen
1) Ota selvää millä tasolla hevosesi on.
Hevosesi tason näet joko hevosesi profiilista: hevosen profiilisivun alareunassa Ominaisuuspisteet-otsakkeen alla Saavutetut vaikeustasot -alaotsakkeen alla, esimerkiksi

kouluratsastus 4 taso (1651p.)
esteratsastus 2 taso (855.5p.)
kenttäratsastus 0 taso (20p.)
valjakkoajo 2 taso (835.5p.)

TAI valmiiksi oikessa muodossa osallistumista ajatellen osoitteesta http://www.virtuaalihevoset.net/kilpailut/listat.php, josta voit valita lajin jonka pisteitä haluat katsella. Oikeastaan tuo sivu, listat.php, on ainut jota kisakalenterin lisäksi oikeasti tarvitset porrastettuja kisatessasi! Sieltä näet jokaisen hevosesi joka on yli 3-vuotias ja jonka profiiliin on merkattu säkäkorkeus - jos nämä tiedot eivät ole profiilissa, ei hevostasi löydy listalta eikä se voi kilpailla porrastettuja (lue: se hylättäisiin puutteellisten tietojen vuoksi).

2) Miten tasot vaikuttavat kilpailemiseen?
Porrastettujen kilpailujen ideahan on se että hevosta voi kehittää tasolta toiselle (ja että jalostuksessa pisteet periytyvät, mutta tästä ei tarvitse heti ensimmäisenä välittää). Hevosta voi kehittää seuratasolta 0 aina kansalliselle tasolle, tasolle numero 10 asti. Täältä näet selkeästi taulukoituna sen missä kisoissa (seura, alue vai kansallinen) hevosesi voi milläkin tasolla (0-10) kilpailla. Voit siis todeta että 0-tason kilpailut ovat seurakisoja, tasojen 1 - maks. 5 kilpailut aluekisoja ja tasojen 4 ja siitä ylöspäin kansallisia kilpailuja.

Voidakseen nousta tasolta toiselle hevosesi tarvitsee tietyn määrän pisteitä alemmalta tasolta. Nämä tarvittavat pisteet näet täältä kohdasta "Miten paljon pisteitä voi jokaisella tasolla korottaa", mutta riittää että tarkkailet hevosesi osallistumisoikeutta esimerkiksi listat.php-sivulta - silloin sinun ei tarvitse miettiä pistemääriä, VRL:n koodi huolehtii asiasta puolestasi. Keskity siis vain tasoihin jos pisteiden miettiminen tuntuu liian vaikealta.

Pisteiden lisäksi tasoihin vaikuttavat ponisi säkäkorkeus - 149 cm korkeilla ja suuremmilla hevosilla ei säkäkorkeus rajoita porrastetuissa kilpailemista. Poneja kuitenkin koskevat seuraavanlaiset rajoitukset kuten täältä voit lukea:
  • 140 cm - 148,0 cm korkeat hevoset saavat osallistua korkeintaan seuraavan tasoisiin luokkiin:
  • 120 cm (esteratsastus)
    Vaativa B (kouluratsastus)
    CCI/CIC1 (kenttäratsastus)
  • Alle 140 cm korkeat ponit saavat osallistua korkeintaan seuraavan tasoisiin luokkiin:
    110 cm (esteratsastus)
    Helppo A (kouluratsastus)
    Helppo luokka (kenttäratsastus)
Katso siis Luokat-taulukoista ja tarvittaessa kysy esimerkiksi tämän tekstin kommenttina jos et ole varma millä tasolla ponisi voi kilpailla.

Hevosesi voi kilpailla useammallakin tasolla yhtä aikaa, paitsi ollessaan 0-tasolla. Kun hevosesi on tasolla 0, se voi kilpailla vain tason 0 kilpailuissa. Kun hevosesi on tasolla 1, se voi kilpailla sekä tason 1 että tason 2 kilpailuissa. Muilla tasoilla ollessaan hevosesi voi kilpailla sekä tasoa helpommissa että tasoa vaikeammissakin kilpailuissa, esimerkiksi tasolla 7 ollessaan se voi kilpailla myös tasoilla 6 ja 8. Nämä voit halutessasi varmistaa myös menemällä hevosen profiilisivulta linkkiin Tarkista tämän hevosen osallistumisoikeus. Sieltä näet millä tasolla hevosesi on sekä kaikki luokat joihin hevosesi voi osallistua.

3) Osallistu kilpailuihin
Kun tiedät millä tasolla hevosesi on ja millä tasoilla se voi kilpailla, mene kilpailukalenteriin, ja laita raksi ruutuun " " Jos hevosesi on tasolla 0, sinun tulee etsiä seuratason kilpailuja, koska kuten taulukoista näet, ovat kaikki 0-tason kilpailut seurakilpailuja. Kisajärjestäjien on pakko merkata kutsuihin myös luokkien vaikeustasot, joten sinun ei tarvitse esimerkiksi tästä kutsusta katsoa kuin mikä luokka on 0-tasoinen - ei ole tarvetta välittää siitä onko luokka HeC, KN Special, HeB vaiko HeA. Tarkistettuasi hevosesi osallistumisoikeuden (katso kohta 1) ainut mitä tuijotat kisoihin osallistuessasi, on tason numero, poneilla myös mahdolliset säkäkorkeuden aiheuttamat rajoitukset joita järjestäjä ei aina merkkaa kutsuun! Siis esimerkiksi lk 1: HeC (taso 0: 0-200 p., väh. 3 vuotta) - sinun ei tarvitse ulkoa muistaa hevosesi pistemääriä tai ikää kun olet VRL:n sivuilta tarkistanut millä taso(i)lla hevosesi saa kisata. Sitten vain lähetät osallistumisen vaaditussa muodossa ja odottelet tuloksia. Tulosten tultua voit käydä listat.php-sivulta tai hevosen profiilista katsomassa onko se kenties kivunnut seuraavalle tasolle, ja ilmoittaa hevosen taas seuraaviin kisoihin.

Näin yksinkertaista on siis porrastetuissa kilpaileminen! Tasolla 10, siis vaikeimmalla tasolla, hevonen voi kerätä 6601 pistettä ja sitten sen onkin aika kirmata laatuarvostelun (joissa porrastetut otetaan erikseen huomioon) kautta eläkelaitumille ainakin kisahommista - toki avoimiakin saa kilpailla vaikka haudassa asti, mutta eiköhän virtuaalihevosetkin ansaitse leppoisat eläkepäivät, varsinkin suuren osan alettua kilpalu-uransa jo 0-vuotiaina, mikä ei porrastettujen kohdalla onneksi ole mahdollista.

Tässä vielä tiivistelmän tiivistelmä:
1) rekisteröi hevonen, merkkaa profiiliin syntymäpäivät ja säkäkorkeus
2) tarkista sivulta http://www.virtuaalihevoset.net/kilpailut/listat.php tai hevosesi profiilista millä tasolla hevosesi on
3) mene kisakalenteriin, etsi porrastettuja ja ilmoita hevosesi lähimpänä ajankohtana olevaan kilpailuun jossa on luokka hevosesi tasolla tai yhtä tasoa ylempänä tai alempana (poikkeus tasot 0 & 1)
4) odota tuloksia
5) mene taas sivulle http://www.virtuaalihevoset.net/kilpailut/listat.php tai hevosesi profiiliin ja tarkista onko sen taso vaihtunut
6) ilmoita hevosesi seuraaviin kilpailuihin.


Epäselvistä asioista saa kysyä rohkeasti esimerkiksi tämän kirjoituksen kommentissa, sähköpostilla hallitukselta tai jaosten pitäjiltä, VRL:n foorumilla yms. Toivottavasti innostuit porrastetuista yhtä paljon kuin minä etkä enää tuskaile sekavien sääntöjen kanssa - joskin porrastettuihinkin pätee eräs vanha viisaus: kokeilemalla oppii!

keskiviikko 14. tammikuuta 2009

Virtuaalinen kauhukulttuuri

Ennen kuin luet yhtään toista lausetta edemmäs, tahdoin ilmoittaa, että bloggailu on kirjoittaneelle kohtuu "uusi juttu" - ja tällä tarkoitan sitä, että en pahemmin itse näitä harrasta. Viiivi taitavava puhemiehenä, anteeksi, naisena, sai kuitenkin pääni kääntymään - kuten useiden muidenkin... *grin* Asiaan kuitenkin - missä virtuaalimaailman yhteishenki? Missä ne kivat ja ystävälliset ihmiset? Sukupuutto? Teksti sisältää personal purkautumista KRJ:n saralta ja on hyvin pomppivaista laatua. Teitä on varoitettu.

************************************

En tiedä, olenko ainoa tässä maailmassa, jolle on pistänyt silmään vallitseva "kauhukulttuuri" ainakin ht.netissä (hevostalli.netin foorumi virtuaalitallit). Heti jos joku asia ei mene juuri nti "Kaikki-tänne-heti" mielen mukaan, nostetaan siitä karmea haloo ko. foorumissa. Mikäänhän ei ole asianomaisen mielestä mukavampaa kuin saada virtuaalihevostelijoiden "alkuasukas-vaistot" heräämään; toiset ovat tismalleen samaa mieltä; "mikään ei toimi ja VRL on sanonko mistä", toiset taas tulevat hyssyttelemään tilannetta; "onhan se ja se nyt toiminut kuitenkin AIKA hyvin...". Ja tämä kaikki fiasko esimerkiksi siitä, että KRJ:n laatuarvostelun tulokset ovat viikon tai kaksi myöhässä, tai vielä parempaa, jotkut ihmiset osallistuvat aina ensimmäiseksi jaoksen (sanotaanko ihan suoraan, KRJ:n) alaisiin kilpailuihin! Ja arvatkaapa ketä tästä sitten loppupeleissä syytetään. Jaoksen ylläpitäjää - tässä tapauksessa minua. Minä, kamalaakin kamalampi KRJ:n ylläpitäjä, annan kutsujen osoitteita etukäteen ihmisille, joiden kanssa en keskustele kuin edellä mainitun foorumin kautta (ja siellähän kannattaa tälläistä tietoa jaella, eikö?) ja varmasti myös laitan omat kaakkini laatiksessa ykköspalkinnoille, vaikka ne eivät olisi sijoittuneet kertaakaan! Pyydän huomaamaan atm tekstin sarkastisuuden, en halua lukea ht.netistä pian topikkia, että "KRJ:n pitäjä tekee sitä ja tätä, katsokaa vaikka VRL:n blogiin!"

Haluaisin myös korostaa tässä vaiheessa asiaa, että en suinkaan ole täydellinen (kaikkea muuta), mutta piruvie, parhaani ko. jaoksen kanssa yritän - kuten varmasti kaikki muutkin jaosten pitäjät, saatika sitten muu VRL:n poppoo! Homma ei oikeasti ole ruusuilla tanssimista, vaikka on toki helpottunut varmasti viimevuoden aikana (kiitokset Fealle ja muille). Arvostakaa sitä mitä joku OIKEA IHMINEN, PERSOONA, tekee juuri Teidän eteenne! Virtuaalimaailma toimii kuten Suomen uutiset; kaikki negatiivinen uutisoidaan, hyvistä uutisista viis. Kuinka monta kertaa olette muka kiittäneet esim. mailitse VRL:n ylläpitoa, jaosten ylläpitäjiä, rekistereiden työntekijöitä? Okei, joku joskus ehkä sanoo "Kiitos", mutta arvatkaa kuinka paljon se lohduttaa kaiken muun p*skan keskellä? Aivan.

Itse olen saanut tasan kaksi mailia, jossa minua kiitetään jostakin KRJ:n saralta - ja arvatkaapa kuinka monta "kitinä-natina-valitus" mailia? Niinpä. Haluatteko astua sappaaisiin? Ei ole ihme, jos ERJ:llekään ei tuntunut löytyvät pysyvää pitäjää - kaikki se sonta niskaan yhdellä kertaa, kun edelliset pitäjät olivat jättäneet hommansa kesken. Itse olin aivan myyty kuin Heidi C. (KRJ:n entinen, hyvin pitkäaikainen, pitäjä) kysyi minulta, haluaisinko ottaa laitoksen vastuulleni. Vastaukseni oli ehdoton "kyllä", olihan Heidi minulle virtuaalimaailman idoli ja itse KRJ oli jaoksista aina ollut se "omin". Ensin olin ihan paniikissa. Miten saan kaiken toimimaan, VRL:n systeemitkin on varmaan niin vaikeat... Kaiken kuitenkin opin, vaikka kohtuullisen tyhmä olenkin, mutta yhtä asiaa en ole koskaan oppinut - enkä tule oppimaan, miksi, miksi se ihminen, joka tälläisen tehtävän ottaa vastaan - pitääkseen kilpajaosta/koko liittoa muille pystyssä, on aina yleisen nälvinnän kohteena ja läpeensä mätä? Ja tämä ilmiö ei edes nykyään jää vain näihin VRL:n työstämiin ihmisiin. Mikä vain voi saada sinut kivaksi pikku silmätikuksi, joita muut ihanaiset anonyymeinä, tai eivät, haukkuvat - ja ovat tietysti oikeassa! Älä siis turhaan pelkää, jos omaat yhtään omaa mielipidettä (älkää myöskään kerjätkö nenästänne verta aukomalla päätänne jokaiselle, joka tulee vastaan, se ei ole se, mitä tarkoitan) tai olet muuten vaan erilainen, kyllä osasi saat! Jos olet jotakuta aktiivisempi kisaaja, se on syy vihata sinua ja jättää sinut hännille omissa kisoissani! "Haha! Siitäs saat sitten - "ansiosi" mukaan." Mukava harrastus tämä virtuaalihevostelu, eikö?

Älkää siis seuraavalla kerralla tehkö sitä valitustopikkia foorumiin. Laskekaa kymmeneen syvään hengitellen ja MAILATKAA sen jälkeen asianomaiselle, jos teillä oikeasti on syytä vielä senkin jälkeen. Itsensä haukkumistopikkien kaivaminen ht.netin foorumista ei ole niin ihanaa, kuin jotkut luulevat sen olevan. Lisäksi, nämä topikit eivät oikeastaan koskaan sisällä varsinaisesti mitään todenperäistä. Minä en ole antanut kutsujen osoitteita etukäteen yhtään kenellekkään, enkää voi sille mitään, jos hevoseni saa tarpeeksi pisteitä KRJ:n laatuarvostelun tuomareiden mukaan (minähän en niitä itse laske, siksi tuloksissa usein kestääkin!) saavuttaakseen ykköspalkinnon (kaikki voivat ne laskea laatuarvostelun-sivun mukaisesti). VRL:n hallituskaan ei voi sille asialle mitään, että meiltä on hävinnyt yhteishenki. Ajetaan vain omaa ja mahdollisesti muutaman virtuaalikaverin etua. Jos sinulla ja kaverillasi on vain arabeja, pidetään vain arabeille avoimia kisoja - tietysti! Ajatelkaa napaanne pidemmälle, jos te teette niin, tekevät varmasti kaikki muutkin. Siksipä meillä on sääntöjä - joista toki valitetaan myös. Seurakilpailut olivat valtava muoti-ilmiö, kaikille avoimia kilpailuja oli ehkä yksi kymmenestä kutsusta, nyt niitä jaetaan seuran koon mukaan seuroille. Ja hyvä niin. Jokainenhan voi rakentaa niin megalomaanisen seuran kuin haluaa ja saada näin vaikkapa 30 seurakilpailua! Kukaan ei estä. Säännöt yrittävät edes jotenkuten ajaa takaa tätä yhteishenkeä, jota meillä joskus oli.

Aamen.